Otomatik Klorlama Cihazı

Otomatik Klorlama Cihazları ve Çalışma Prensipleri

Otomatik Klorlama Cihazı, içme ve kullanma sularında bulunabilecek bakteri, virüs ve parazitleri etkisiz hale getirmek amacıyla kullanılır ve klorlama işlemini kullanıcı müdahalesine gerek kalmadan otomatik olarak yapar. Klorlama yapılacak yer, klorlama miktarı, klorlama yapılacak noktadaki karş...

Otomatik Klorlama Cihazları ve Çalışma Prensipleri

Otomatik Klorlama Cihazı, içme ve kullanma sularında bulunabilecek bakteri, virüs ve parazitleri etkisiz hale getirmek amacıyla kullanılır ve klorlama işlemini kullanıcı müdahalesine gerek kalmadan otomatik olarak yapar. Klorlama yapılacak yer, klorlama miktarı, klorlama yapılacak noktadaki karşı basınç ve ihtiyaca göre dozajlama yapabilen sabit atımlı dozaj pompası, oransal (ph/ORP Kontrollü) dozaj pompası da debi kontrollü dozaj pompası seçenekleri mevcuttur. 

İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmeliğe göre: “İçme-kullanma sularının dezenfeksiyonunda klor ve klorlu bileşikler kullanılır, su deposunda suyun debisine ve basıncına göre ayarlanabilen otomatik klorlama cihazları ile dezenfeksiyon işlemi yapılır ve uç noktada yapılacak ölçümlerde serbest klor düzeyinin 0.2-0.5 mg/L olması sağlanır.”

Otomatik Klorlama Cihazı ile Sürekli ve Düzenli Klorlama Neden Önemlidir?

İçme ve kullanma sularında bulunabilecek fekal-oral yolla bulaşan birçok bakteri, virüs ve parazitler çeşitli enfeksiyonlara sebep olur. Bu enfeksiyonların önlenebilmesi için suların kontaminasyonunun engellenmesi, klorlama, arıtma ve dezenfeksiyon işlemlerinin uygun şekilde yapılması gerekir.

Suların dezenfeksiyonunda kullanılan kloru belli bir düzeyde tutmanın temel amacı; dağıtım hattında herhangi bir nedenle oluşabilecek kontaminasyon sonucunda meydana gelebilecek bakteri çoğalmasını baskılamaktır.

Bakiye klor, düşük düzeyde olduğu zaman, kirli su tarafından hızla yıkılır. Bakiye klor bulunmayışı, kirlenme olduğunu ve kirlenmenin yerini gösterir. İçme sularında, kıyı ve deniz sularında, yüzme havuzlarında saptanan koliform bakteri sayılarının kabul edilebilir sınır değerleri, ilgili kuruluşlar ve yönetmelikler tarafından belirlenmiştir.

Bakiye klor düzeyi, çeşitli noktalardan alınan su örneklerinde 0.5 mg/litre (0.5 ppm) nin altında olmamalıdır. Bu klor değerlerinin kesintisiz ve sürekli olarak sağlanması için otomatik klorlama cihazı kullanılmalıdır.  

Otomatik Klorlama Cihazı Nasıl Çalışır?

Klorlama cihazı, diyaframlı çalışma prensibi sayesinde sıvı kloru bir noktadan başka bir noktaya dozajlama yapar, transfer eder.

Klorlama cihazları; çalışma prensibi olarak genel hatlarıyla iki gruba ayrılır:

1- Sabit Dozajlı Otomatik Klorlama Cihazı, Sistemi

Sabit dozajlı otomatik klorlama cihazı, sıvı kloru, klor tankından emerek dozajlama noktasına ayarlanan oranda sabit atımlarla dozlar. Cihazlar genelde %10-%100 aralığında dozajlama ayarı artırma/azaltma özelliğine sahiptir.  Örneğin; pompa dakikada maksimum 150 atım dozaj kapasitene sahipse,  dozaj ayarını %50'ye getirdiğinizde dakikada 75 atım yapar ve sabit olarak bu atım sayısında devam eder.

2- Oransal Dozajlı Otomatik Klorlama Cihazı, Sistemi

Oransal dozajlı otomatik klorlama cihazı, sıvı kloru, klor dozaj pompası aracılığıyla klor haznesinden emerek dozlama noktasına oransal atımlarla enjekte eder. Belirli bir yerden aldığı sinyale ya da değere göre dozaj yapar. Redox (ORP) Kontrollü , Serbest Klor Kontrollü, Debi ve Sinyal kontrolü oransal klorlama seçeneklerine sahiptir.   

ORP (Redox) Kontrollü Klorlama Cihazı :

ORP, Oxidation Reduction Potential tanımının baş harflerinden oluşmuş bir kısaltmadır. Anlamı; oksidasyon indirgeme potansiyelidir. Bir çözeltinin oksitlendirme veya indirgeme gücünü milivolt (mV) değeri olarak belirleyici bir ölçümdür. Redoks potansiyeli olarak da adlandırılır. 

ORP, suyun temizliği ve kontaminantları yıkma kabiliyeti ölçüsüdür. -2000’den +2000 ölçüm aralığında mV (milivolt) olarak ölçülür. Klor da bir oksidan olduğu için ele almamız gereken pozitif ORP seviyeleridir (0 mV üzeri). ORP (Redox) probu, sensörü çözünmüş oksijen seviyelerini ölçerek çalışır. Suda ne kadar kontaminant varsa oksijen seviyesi o kadar düşük ölçülür çünkü sudaki organikler oksijeni tüketirler ve düşük ORP seviyesi gözlemlenir. ORP seviyesi yükseldikçe sudaki mikroplar veya karbon tabanlı kontaminantları yok etme kabiliyeti de artar.

ORP (Redox) kontrollü klorlama cihazı, ayarlanan ORP / Redox değerine kadar klorlama yapılması prensibine göre çalışır. Klor dozaj pompası, ayarlanan ORP değerine kadar dozaj yapar, ayarlanan değere gelince durur. Bu sayede sudaki klor seviyesinin sürekli olarak belirlenen seviyede tutulması sağlanır.   

Debi Kontrollü Otomatik Klorlama Cihazı :

Debi kontrollü klorlama cihazı; bir debimetreden / sayçtan aldığı sinyale göre oransal klor dozajı yapar. Örneğin; debimetre her 100 litrede bir sinyal veriyorsa klorlama cihazı her 100 litrede bir klor dozajı yapar.

Sinyal Kontrollü Otomatik Klorlama Cihazı :

Sinyal kontrollü klorlama cihazı ; bir merkezden aldığı 4-20mA sinyale göre oransal klor dozajı yapar.

Daha fazla

Otomatik Klorlama Cihazı 25 ürün var.

sayfa başına
25 öğeden 25 - 25 arası gösteriliyor
  • Seko Tekba EMG Dozaj Pompası, OransalDebi/sinyal/zaman/ppm kontrollü dozaj Ayarlanabilir strok sayısı ve strok hacmi Dozaj debisi aralığı: 4–110 l/h Maks. çalışma basıncı: 20 Bar Güç beslemesi: 100–240 VAC 50/60 Hz Analog giriş: 4–20 mA IP65 koruma sınıfı Seviye sensörü girişi Montaj kiti: PVDF / PVDF-T emiş filtresi ve basma çekvalfi, PVC emiş PE...

25 öğeden 25 - 25 arası gösteriliyor